Tweet

Nuffnang Ads

Friday, March 1

The Ark of the Covenant

:)Artikel ini adalah tentang benda yang paling ditakuti pada masa Perjanjian Lama. Sekurang-kurangnya begitulah gambarannya. keberadaanya dulu begitu kuat dan sangat berpengaruh terhadap bangsa Israel semenjak peristiwa exodus keluar dari Tanah Mesir.


Namun, benda itu kini telah hilang ditelan masa, lenyap dari sejarah, dan tak ada yang tahu di mana letaknya sekarang. Postinganku kali ini akan cuba mengisahkan sejarah dari benda tersebut.

Bermula dari Yerusalem, Bandar yang mungkin terlalu suci bagi banyak orang. Di tengahnya terletak sebuah bukit bernama Gunung Moria, yang kini menjadi tapak Dome of the Rock / Qubbah As-Sakhrah yang luar biasa. Selain Dome of the Rock, dikompleks tersebut (Al-Haram ash-Sharif) terdapat Masjidil Aqsa. Dari sini, Muhammad saw dinaikan ke langit (Sidratul Muntaha) dalam peristiwa Mi'raj. Jauh Sebelum itu, Isa / Isa as menyembuhkan orang buta dan sakit di sini, sehingga kaum Kristian juga menyebutnya tanah suci. 1000 tahun sebelumnya, King Sulaiman / Sulaiman as membina bait asalnya di gunung ini untuk menyimpan benda misteri yang disebut the Ark of the Covenant / Tabut perjanjian.

Di masa itu, tempat ini adalah pusat dari agama Yahudi. Bagaimana tabut itu sampai disini dan bagaimana boleh lenyap dari sini? itulah teka-teki yang mengundang obsesi. Apa yang berlaku pada benda yang paling penting di perjanjian lama ini sehingga boleh lenyap begitu sahaja?

Kisah Tabut itu bermula lebih dari 3000 tahun yang lalu. Seseorang memimpin 2 juta orang ke Gurun Sinai. Ia memerlukan campur tangan Ilahi dalam skala yang luar biasa dan ia akan mendapatkannya. Orang itu adalah Moses / Musa as yang memimpin kaumnya keluar dari perhambaan di Mesir. Tiga bulan mengembara setelah mukjizat terbelahnya laut merah, Ia membawa orang Israel ke Gunung Sinai. Tuhan akan melimpahkan hadiah yang belum pernah ada bagi umat manusia. Dari ratusan hukum yang ada di dalam Perjanjian Lama semuanya seolah diturunkan dari suatu tempat. Tapi tidak dengan 10 hukum besar yang dibawa Musa turun dari Gunung Sinai ini. Ada sepuluh perintah Allah yang diturunkan kepada Musa di Gunung Sinai, dan perintah-perintah itu tertulis pada dua loh batu. Musa juga membuat tempat / wadah yang digunakan untuk menyimpan sepuluh perintah Allah yang disampaikan kepadanya di Gunung Sinai, iaitu apa yang kita sebut sebagai Tabut Perjanjian. Tabut itu dibuat sangat spesifik, wujud peti kayu dengan panjang 1,2 meter, lebar 61 cm, dan tinggi 61 cm. Diperbuat dari kayu keras yang disebut akasia, bahagian luar dan dalamnya disepuh dengan emas murni. Di sudut-sudut tabut harus ada 4 cincin emas, di mana kayu pengusung yang juga disepuh dengan emas boleh dimasukkan untuk membawa Tabut tersebut. Tudung yang juga disebut sebagai "tumpuan kaki tuhan" harus juga terbuat dari emas murni, dimana Patung Mailakat bersayap emas (kerubim) juga diletakkan di hujung-hujung atasnya dan saling berhadapan.Tabut itu berfungsi sebagai sambungan langsung bagi Musa pada Tuhan. Akan muncul awan cerah diatas tutup emas di antara kerubim itu apabila Tuhan ingin menyampaikan sesuatu pada hamba-Nya. Tuhan memerintahkan hanya pendeta dari suku Lewi yang boleh membawanya. Berat tabut itu mungkin beberapa ratus pon, tapi menurut legenda ia boleh terangkat sendiri walaupun tidak ada seorang pun yang mengangkatnya.

Tidak ada seorang pun, bahkan pendeta Lewi yang boleh menatapnya. Jadi, mereka selalu menutupnya dengan kain biru dan kulit binatang. Sejak awal, tabut itu sudah menampakkan sisi berbahaya. Beberapa hari kemudian, dua anak saudara Musa cuba memberikan persembahan kepada Tabut itu dan kedua-duanya langsung mati terbakar. Menurut legenda, kerubim itu memercik tanpa henti, menghanguskan orang dan benda yang disentuh. Tabut itu mendampingi golongan Israel 40 tahun lama-nya selama mereka mengembara dan berperang. Bersama tabut itu, orang Israel mampu menakluk tanah yang dijanjikan. Benda ini mengandungi kekuatan dan kepentingan yang tak terbayangkan. Menurut cerita dalam Alkitab Yahudi, tabut itu dibawa di depan pasukan dalam setiap pertempuran, tiap pertempuran selama penaklukan orang Israel akan tanah Kanaan. Ia terus menerus dibawa dalam perang agar musuh dapat dikalahkan dan Tabut itu akan selalu berada di garis depan. Ada catatan luar biasa bahawa tabut itu terangkat dari tanah dan terbang menuju ke arah musuh sambil mengeluarkan suara-suara erangan.

Satu orang malang bernama Uza, hanya berniat menstabilkan Tabut tersebut apabila tampak goyah apabila diangkat oleh para pendeta Lewi, dan ia langsung mati terbakar. selepas itu, Musa memerintahkan agar dibuatkan khemah / khemah untuk meletakkan Tabut itu. Bukan untuk melindunginya dari orang, tapi justru sebaliknya.
Kemenangan tentera pertama dan yang paling terkenal dari tabut itu iaitu runtuhnya tembok kota Yerikho / Jericho. Pendeta Lewi yang bertugas membawa Tabut, mengangkutnya mengelilingi kota bertembok itu sekali sehari selama 6 hari. Di hari ke-7, mereka mengelilingi 7 kali dan menyuruh meniup sengkala. Seketika itu juga tembok kota itu pun runtuh.

300 tahun kemudian, Tabut itu meninggalkan orang Israel dan kesannya sangat buruk bagi mereka. Saat pendeta tinggi mengabaikan kewajipan korban mereka, Tabut itu tak melindungi mereka dalam perang melawan orang Filistin. 30 ribu orang tewas dan orang Filistin mengambil tabut itu. Namun, tujuh bulan kemudian orang Filistin mengembalikannya. Wabak kudis dan tikus merebak akibat Tabut itu.
Akhirnya, di bawah King David (Daud as), orang Israel boleh mengalahkan orang Filistin, lalu memenangi pertahanan terakhir dari pihak lawan. Kemudian, Kota Jerusalem yang dijadikan ibu negara. Tuhan menyuruh Daud mendirikan Bait Suci untuk meletakkan tabut tersebut, tapi puteranya Sulaiman / Sulaiman as yang mebangunnya. Kerana kes itu, Gunung Moria menjadi "titik tertinggi" di dalam bandar tersebut.

Visi Salomo untuk Bait itu tak seperti yang pernah dilihat orang. Hanya kayu cedar dan batu terbaik yang dipakai untuk membuatnya, dan titik tertingginya menjulang hingga 20 tingkat. Salomo berhutang besar untuk membinanya, kerana itu ia harus memberikan 20 desa hadapan untuk kerajaan tetangga. Setelah memeriksa masih mengandungi dua buah batu sepuluh perintah Allah yang disimpan di dalam Tabut, Sulaiman lalu menempatkannya di tengah-tengah Bait Suci Mahakudus. Hanya pendeta tinggi sahaja yang boleh mendekati dan memasuki ruang simpanan tersebut, itupun mereka perlu masuk dengan menggunakan pakaian khas sambil membakar dupa.

Lalu, bagaimana benda penting yang mengandungi kehadiran Allah boleh lenyap begitu sahaja? Sekarang, di manakah tabut itu berada? itulah teka-teki terbesarnya.
Banyak orang masih mencari tabut tersebut sehingga saat ini, dan itu bermula dari Bait Suci yang dibina Salomo sebagai tempat untuk menyimpan Tabut. Tapi kini, tak ada satupun artifak atau batu yang menunjukkan di mana tepatnya tabut itu berdiri di Bukit Bait Suci Jerusalem. Tembok ratapan yang terkenal, mungkin sekarang merupakan tapak suci Yahudi yang berharga. Tembok ini adalah merupakan sisa-sisa Bait Suci kedua yang dibina berabad-abad selepas tabut itu lenyap. Sebahagian penyembah di sini menunggu saatnya penghuni Bukit Bait Suci Dome of the Rock milik Islam hancur. Dan Bait Suci Yahudi ke-3 akan didirikan di tempat tersebut. Inilah salah satu faktor yang menimbulkan perselisihan hebat tanpa henti antara Israel dan Palestin hingga sekarang.

Menurut Perjanijian Lama, Tabut itu ditempatkan di sana sekitar 955 SM. Tapi, sekitar tahun 620 SM rujukan tentang artifak yang paling penting dalam agama Yahudi ini berhenti. Lenyap begitu sahaja dari sejarah. Hanya satu perkara saja yang jelas, krisis sebesar bencara dalaman dan luaran yang boleh mengeluarkan Tabut itu dari Bait Suci. Krisis pertama yang sesuai dengan hal ini adalah serangan Firaun Mesir bernama Shishak, beberapa puluh tahun selepas Bait itu dibina. Sekenario Shishak inilah yang mengilhamkan petualangan Indiana Jones di Mesir dalam filem Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark.

Sumber-sumber Mesir menegaskan bahawa Firaun bernama Sheshonq yang menyerang Israel sekitar tahun 1000 SM, dan membawa banyak harta ke Tanis. Tentu saja pahlawan kita, Indiana Jones mencari tabut itu di sana sambil dikejar-kejar oleh tentera NAZI. Tapi sayang bagi para penggemar Stephen Spielberg, agaknya jelas Sheshonq tak pernah menguasai kota Jerusalem. Kerana Ia hanya cukup puas dihantar setumpuk harta dan ufti agar tidak menyerang Yerusalem. Apakah yang disebut sebagai harta dan ufti itu adalah tabut perjanjian? berapa besar kemungkinan?

Jawapannya mudah saja, iaitu tidak. Mustahil mereka sukarela menyerahkan benda tersucinya. Lebih jauh lagi, rujukan bahawa tabut itu masih berada di Bait Suci waktu Paskah Yahudi di masa pemerintahan Hosea sekitar tahun 620 SM. Tapi 30 tahun kemudian, tahun 587 SM, muncul krisis yang menurut banyak cendekiawan menjelaskan hilangnya tabut tersebut. Bandar dan Bait Sucinya diduduki dan dijarah orang Babylon dipimpin oleh raja terkenal Nebukadnezar. Nampaknya tabut itu dibawa oleh para tentera Babylon. Tapi tunggu dulu, orang Babylon adalah birokrat dan pencatat yang sangat ahli dan mereka mencatat terperinci segala hal yang diambil dari Bait Suci. Satu benda yang jelas tak tercatat iaitu Tabut Perjanjian, benda utama di Bait Suci. Orang Babylon tak mencatatkannya di antara barang-barang jarahan kerana benda itu sudah tidak ada disana. Jadi, di manakah tabut itu?
Mungkin tak ada seorang pun yang mengetahui di mana saat ini benda itu berada. Namun, ada harapan kritikal bagi semua yang percaya bahawa Tabut itu masih ada di dunia dan belum hancur. Mungkin ada seseorang yang cukup cerdik menyelundupakan tabut itu keluar dari Bait sebelum bahaya menjadi krisis....

Kisah Piramid.

:)
Sejumlah piramid dan bangunan batu raksasa ditemui di dasar laut lepas pantai Jepun. Peradaban maju itu tidak ada hubungannya dengan peradaban Jepun sekarang ini.

Selama ini, orang menganggap piramid hanya terdapat di Mesir. Padahal di pelbagai wilayah lain di dunia juga secara berturut-turut telah ditemui piramid zaman prasejarah. Seperti misalnya peradaban bangsa Maya di Amerika Selatan, peradaban bangsa Yunani di Eropah, wilayah Asia dan lain-lain, telah ditemui piramid yang bentuk dan besar kecilnya tidak sama. Artikel ini memperkenalkan sebahagian piramid yang ditemui di Jepun, piramid-piramid ini sepertinya tidak ada hubungan apa pun dengan bangsa Jepun moden, mungkin dibuat oleh manusia prasejarah yang jauh sebelum adanya sejarah.

Sejak tahun 1950-an, di berbagai wilayah Jepun secara berturut-turut telah dijumpai peninggalan piramid dalam jumlah yang besar dan bangunan batu raksasa, dari masa sejarah yang sangat lama, di antaranya beberapa piramid kerana permukaannya tertutup oleh debu dan tanah, serta dipenuhi dengan pelbagai macam tumbuh-tumbuhan, bahagian luar tampak seperti sebuah gunung yang tinggi. Orang Jepun Jiujing Shengjun bahkan termasuk adanya hubungan tertentu antara bangsa Jepun dengan bangsa Yahudi pada zaman dahulu.

Tidak hanya demikian, pada tahun-tahun terakhir ini di dasar laut lepas pantai Jepun telah dijumpai banyak sekali peninggalan peradaban zaman terdahulu. Sejak Mac 1995, penyelam mencari 8 tempat peninggalan yang tersebar di sekitar Hiroshima hingga lautan Pulau Yonaguni. Tempat peninggalan pertama adalah sebuah pembinaan persegi empat yang sangat menarik, namun tidak begitu jelas dan ditutupi oleh karang sehingga bahagian buatan manusianya tidak dapat dipastikan. Setelah itu, seorang atlet penyelam di musim panas tahun 1996 di luar dugaan termasuk sebuah teres beruncing raksasa di kedalaman 40 kaki di bawah permukaan laut Oklahoma Selatan, dipastikan merupakan hasil buatan manusia. Dan melalui carian lebih lanjut, pasukan penyelam lain termasuk lagi sebuah monumen lain dan lebih banyak lagi bangunan buatan manusia. Mereka mendapati jalan yang panjang dan luas, tangga dan pintu melengkung yang tinggi dan megah, serta batu raksasa yang dipotong dengan sempurna. Semua ini disatukan selaras dengan gaya bangunan berbentuk garis lurus yang belum pernah ditemui sebelum ini.

Dalam beberapa bulan seterusnya, kalangan arkeologi Jepun ikut serta dalam penggalian yang membangkitkan semangat ini. Tidak lama kemudian, mereka mencari lagi sebuah pembinaan yang berbentuk piramid yang sangat besar di kedalaman 100 kaki di bawah paras laut tidak jauh dari pergunungan Sinaguni yang terletak 300 batu dari Hiroshima. Benda raksasa ini terletak di sebuah kawasan luas yang kelihatannya digunakan untuk penyelenggaraan upacara, pada kedua sisinya terdapat pintu menara raksasa, bangunan ini panjang 240 kaki, lebar 600 kaki, dan tinggi 90 kaki, dan sejarahnya dapat dikesan kembali sekurang-kurangnya 8,000 tahun SM.

Oleh kerana jarak penglihatan normal adalah 100 kaki di bawah paras laut, maka tahap kejernihan pandang peninggalan ini cukup untuk turun gambar dan rakaman video. Gambar-gambar tersebut muncul dalam berita utama di akhbar-akhbar Jepun melebihi satu tahun lamanya, arkeologi berpendapat, bahawa ini mungkin adalah sebuah bukti awal adanya peradaban zaman batu yang masih belum diketahui orang.

Ahli geologi, Profesor Masaki Kimura dari Universiti Hiroshima, yang pertama-tama mengadakan kajian ini dan mengambil kesimpulan bahawa bangunan yang mempunyai lima peringkat pembinaan ini adalah buatan manusia. Dia berkata: "Bahawa bangunan ini bukan benda hasil semula jadi. Jika hasil semula jadi, seharusnya pecahan yang terbentuk melalui kakisan bertumpuk di atasnya, namun tidak ditemui pecahan batu seperti ini. "Dia menambah," bahawa sekeliling bangunan terdapat suatu yang mirip jalanan, dan ini semakin membuktikan bahawa ia adalah buatan manusia.

Profesor ilmu geologi Universiti Boston Robert Sketche menyelam dan memeriksa bangunan tersebut. Dia berkata, "Jika diamati, bangunan itu seperti serentetan tangga gergasi, setiap tangga tingginya kurang lebih 1 meter. Esensial penampang bangunannya mirip dengan piramid model tangga. Ini merupakan sebuah struktur yang sangat menarik. Hakisan air yang alami ditambah lagi dengan proses perpecahan batu berkemungkinan menghasilkan struktur seperti ini, namun kami masih belum menemui proses yang bagaimana dapat menghasilkan penampang tangga yang begitu tajam. "

Bukti selanjutnya yang dapat membuktikan bahawa bangunan tersebut adalah buatan manusia adalah beberapa tumpukan kecil dari batu yang ditemui di sekitarnya. Mirip dengan bangunan utama, piramid-piramid mini ini dibentuk dari batu hampar berbentuk tangga yang disatukan, lebarnya 10 meter dan tinggi 2 meter.

Profesor Kimura berpendapat, bahawa masih terlalu pagi jika ingin mengetahui siapa yang telah membuat monumen tersebut atau apa tujuannya. Dia berkata, "Bangunan ini mungkin adalah sebuah istana dewa daripada agama zaman dahulu, digunakan untuk memuja-muji dewa tertentu, sama seperti penduduk Hiroshima yang percaya pada dewa Nirai-Kanai yang boleh mendatangkan kesejahteraan dari laut kepada mereka. Oleh kerana berdasarkan rekod, 10 ribu tahun lampau tidak ada manusia yang mampu membuat monumen seperti ini, maka ini mungkin adalah sebuah bukti peradaban manusia yang tidak diketahui orang. "

"Hanya manusia yang memiliki teknologi peringkat tinggi baru mampu menyelesaikan projek seperti ini, dan sangat mungkin berasal dari daratan Asia yang mengandungi peradaban manusia yang paling kuno. Bangunan yang demikian raksasa harus menggunakan mesin tertentu baru dapat menyelesaikannya, "lanjut Profesor Kimura.

Masa peradaban Jepun sekarang ini bermula dari zaman batu baru sekitar tahun 9000 SM. Penghidupan orang-orang pada zaman itu adalah memburu dan mengumpul makanan. Tidak mungkin ada teknologi maju untuk membuat bangunan seperti piramid raksasa tersebut. Dapat disimpulkan bahawa sebelum peradaban Jepun kali ini, di kawasan Jepun ini, pernah ada tamadun manusia yang sangat maju, dan ia dengan bangsa Jepun sekarang tidak mempunyai hubungan apa pun.

Princess Diana

:)Puteri Diana terbunuh dalam kemalangan kereta di terowong di dekat Sungai Seine. Dalam memperingati dekad kematiannya, anak2nya, Putera William dan Henry (Harry), mengadakan konsert yang dimeriahkan oleh artis2 UK.
Nah, walaupun sudah 11 tahun, ternyata fakta kematian Lady Di-julukannya, masih mengambang penuh misteri.

Apakah murni kemalangan?
Adakah kemalangan yang diakibatkan oleh para paparazi?
Apakah kemalangan kerana pemandu yg mabok?

Ataukah sebuah konspirasi?Awam (di seluruh dunia) majoriti beranggapan kematian itu "tidak wajar", hampir semua sepakat bahawa pihak Kerajaan pasti mempunyai impak dalam kemalangan tersebut. Para maniak konspirasi, bahkan menuduh bahawa MI5 ada di sebalik kemalangan tersebut.

Khabar angin yang beredar di kalangan Kerajaan, bahawa Lady Di dibunuh kerana, tentu saja hubungannya dengan Emad Mohamed (Dodi) Al-Fayed, jutawan Inggeris keturunan Mesir Arab. Mereka beranggapan, jika kelak Putera William atau adiknya menjadi raja, maka "tidaklah pantas" seorang raja Britain mempunyai ayah suri (tiri) seorang Bedouin!!!!!

Belum lagi hubungan kekeluargaan Al-Fayed dengan bapa saudaranya (?) Yang konon adalah peniaga senjata di kawasan Timur Tengah. Hal ini sudah cukup bagi Kerajaan dan MI5 untuk membungkam Lady Di "demi keselamatan Kerajaan dan awam Inggeris".

Namun begitu pelbagai penyelidikan, baik yang dilakukan oleh pihak polis Perancis mahupun Inggeris, tak mampu membuktikan tuduhan2 konspirasi. Mahkamah menyalahkan Henry Paul si pemandu kerana memandu dalam keadaan mabuk dan beberapa paparazi yang tidak menolong ketika kejadian.

Lady Di akan selalu dikenali dunia kerana sosoknya yang terkenal malu2 mau (Shy Di), santun dan dermawan. Dya berkeliling ke berbagai belahan dunia untuk pelbagai kegiatan sosial, sebagai duta kemanusiaan PBB. Namun dya juga beberapa kali terlibat pelbagai affair dengan beberapa lelaki di kalangan Kerajaan, entah apa Charlesnya yang muram atau emang dya seorang advonturir dalam urusan seks.

Apakah fakta ttg kematian dya akan tetap terkubur bersama jasadnya, atau akan ada pendedahan ttg skandal tersebut, hanya sejarah yang akan mencatatnya.

Pembunuhan John F. Kennedy (JFK)

:)
SEJUMLAH dokumen dan transkrip perbincangan tentang rancangan pembunuhan Presiden John Fitzgerald Kennedy (JFK) dijumpai. Adakah misteri dan dalang pembunuhan itu terungkap?
Ruby Carousel Club, Dallas, Amerika Syarikat (AS), pada 4 Oktober 1963, terjadi sebuah perbualan penting soal konspirasi pembunuhan. Jack Ruby selaku pemilik Ruby Carousel Club dan Lee Harvey Oswald berdebat rencana besar untuk "membersihkan" John F Kennedy.

Keduanya berdebat keras dengan kata-kata tajam dan penuh ketegangan.
Lee: Banyak cara untuk membersihkan dia (Peguam Negara Robert Kennedy) tanpa harus membunuhnya?
Ruby: Bagaimana caranya?
Lee: Saya boleh menembak saudaranya.
Ruby: Maksud kamu Tuan Presiden.
Lee: Betul, Tuan Presiden.
Ruby: Namun, tindakan itu tidak patriotik.

Pada pembicaraan yang tegang tersebut Lee menyatakan akan membunuh semua keluarga Kennedy serta memerlukan senapang dan gedung yang tinggi. Kemudian, dalam perbincangan itu, Ruby berkata, "Kamu terlalu banyak mengajukan soalan. Ingat, mereka tahu apa yang kamu lakukan, tapi kamu tidak tahu mereka. Mereka selalu mengawasi ... ".

Sebulan kemudian, tepatnya 22 November 1963, JFK mati ditembak ketika melakukan lawatan ke Dallas. JFK yang menggunakan kereta Ford Convertible (bumbung terbuka) itu tewas seketika begitu dua peluru menghentam leher dan kepalanya, ketika iring-iringan kenderaannya melintas tepat di depan Texas Scholl Book Depository. Lee Harvey Oswald belakang diduga sebagai pelaku penembakan terhadap JFK.

Sementara itu, Jack Ruby adalah orang yang menembak mati Lee ketika berjaya ditangkap polis. Kematian Lee yang belum pernah dihadapkan ke mahkamah membuat kematian JFK menjadi misteri. Namun, kini terungkap adanya hubungan antara Lee dan Ruby.

Hal itu selepas penemuan dokumen mengandungi transkrip perbualan kedua-duanya. Dokumen penting yang telah tersimpan selama empat dekad di mahkamah Dallas itu ditemui di antara timbunan kertas dalam beberapa kardus yang disimpan di tingkat 10.

Jaksa Dallas County Craig Watkins menyatakan, dokumen ini bukan termasuk kategori rahsia. Sebab, di dalam kotak itu banyak dokumen berisi transkrip rencana pembunuhan JFK yang dikumpulkan sejak 1963.

"Kami tidak tahu pasti apakah transkrip perbualan itu sebenar atau tidak. Itu akan menjadi perdebatan di lingkungan masyarakat, apakah itu benar atau tidak, telah terjadi sebuah konspirasi untuk membunuh presiden (JFK), "jelas Watkins.
Selain itu, berdasarkan perbualan antara Lee dan Ruby, terungkap bahawa rencana pembunuhan itu sebenarnya diarahkan kepada saudara JFK, iaitu Robert Kennedy yang menjadi jaksa agung.

Pendapat berbeza disampaikan Terri Moore, pembantu Watkins. Dia menyatakan, transkrip pembicaraan yang telah dimuatkan pada harian Dallas Morning News itu merupakan sebahagian daripada transkrip filem yang dibuat seorang pengarah bernama Henry Wade.

Israel Ada di Balik Pembunuhan JFK

London, Isnin - Israel berada di balik pembunuhan Presiden AS John F Kennedy pada tahun 1963. Hal itu terjadi kerana John F Kennedy menekan David Ben Gurion, Perdana Menteri Israel ketika itu, soal nuklear Israel. Demikian diutarakan oleh Moderchai Vanunu kepada mingguan London berbahasa Arab Al-Hayatt, yang hasilnya akan diterbitkan dalam suplemen harian itu bernama Al-wassat.

Vanunu adalah bekas kakitangan pada reaktor nuklear Israel di Dimona, selatan Negev. Vanunu dipenjara setelah ditangkap Mossad pada 1986 kerana membocorkan rahsia nuklear Dimona kepada harian Inggeris Sunday Times. Projek nuklear Israel itu sudah berusia 40 tahun, bermula secara rasmi pada tahun 1965.

Setelah dibebaskan pada April 2004, Vanunu tak dibenarkan bercakap dengan orang asing, tidak boleh bergerak ke luar negeri. Tidak jelas, bagaimana dia boleh diwawancara oleh media.

Hari Isnin kemarin Mahkamah Agung Israel di Jerusalem memutuskan Vanunu tidak boleh keluar dari Israel dan juga tidak boleh memberikan wawancara kepada media. "Ini hari sedih," kata Vanunu.

Alasan Israel, mulut Vanunu masih boleh "bocor" dan mendedahkan butiran reaktor Dimona, termasuk otak di balik reaktor nuklear tersebut.

Kembali ke soal pembunuhan John F Kennedy (JFK), Vanunu mengatakan, menurut sebuah indikasi yang sudah hampir pasti, Kennedy dibunuh sehubungan dengan tekanan yang diberikannya kepada Ben Gurion berhubung dengan reaktor nuklear Dimona.

Ben Gurion adalah perdana menteri (PM) pertama Israel yang menjawat jawatan pada tempoh 1949 hingga 1954. Ia terpilih kembali sebagai PM dari 1955 hingga 1963. Ben Gurion adalah Yahudi keturunan Poland yang lahir pada tahun 1886 dan pindah ke Israel tahun 1906.

"Kami tidak tahu siapa yang akan tampil menjadi PM dan memutuskan untuk menggunakan senjata nuklear dalam perjuangan melawan negara-negara jiran Arab," kata Vanunu, yang kini tinggal di sebuah pangsapuri yang diawasi.

Berita soal pembunuhan JFK oleh peranan Israel itu tidak begitu runtut. Namun yang jelas, pada Jun 1964 Levi Eshkol tampil sebagai PM menggantikan Ben Gurion. Reaktor nuklear Dimona bermula tahun 1965, tetapi perancangannya sudah dilakukan sebelumnya.

Oswald
Secara berasingan, sebuah sumber di Israel kepada WorldNetDaily mengatakan, selepas pembunuhan JFK, perisikan Israel melakukan sebuah tugas untuk memperlihatkan bagaimana Lee Harvey Oswald (penembak JFK) boleh membunuh JFK dari kedudukannya di tingkat 6 sebuah bangunan yang dekat dengan iringan-iringan JFK di Bandar Dallas .

Namun, sebuah simulasi lain menunjukkan bahawa si penembak Kennedy menggunakan peralatan yang sangat canggih, yang dipasangkan pada sebuah tripod. Peralatan tembak itu juga menggunakan sinar laser pelacak sasaran yang tepat. Sumber tersebut mengatakan, "Hampir tidak mungkin bagi Oswald melakukan tembakan seperti yang dituduhkan."

Selama ini cerita yang beredar soal punca kematian JFK adalah konspirasi di balik semua itu, yang hingga kini belum jelas juga.

Namun, juru bicara untuk PM Israel Ariel Sharon bernama Ra'anan Gissin mengatakan, komentar Vanunu justeru akan membuat kredibiliti Vanunu semakin rosak.

Timur Tengah terancam
Pada wawancara itu, Vanunu meminta Kerajaan Jordania untuk segera memeriksa warga Jordania, apakah sudah terkena radiasi nuklear atau tidak serta melakukan tindakan rawatan segera. Dimona berada di Israel selatan dan sempadan dengan Jordania.

Vanunu juga mengatakan, Israel kini memiliki senjata yang boleh menghancurkan kawasan dan membunuh jutaan orang. Ia menambah, Timur Tengah kini berisiko terkena radiasi nuklear jika terjadi kemalangan pada reaktor nuklear Dimona, atau kemalangan itu akan mirip dengan "Chernobyl kedua", mengambil cerita soal bencana nuklear Ukraine yang mematikan 15,000 orang. Akibat bencana itu tiga juta orang hingga kini terus menerima santunan.

Vanunu juga mengatakan, Ketua Badan Tenaga Atom Antarabangsa Mohamed ElBaradei tak diberikan akses ke reaktor nuklear yang sebenarnya, dalam kunjungannya ke Israel dua minggu lalu.

Mukjizat Nabi Musa

:)Masih ingatkah teman-teman dengan kisah mukjizat Nabi Musa yang membelah laut merah dengan tongkatnya? Jika salah satu di antara rakan-rakan yang menganggap kisah tersebut hanya merupakan dongeng belaka, sekarang mari kita semak tulisan yang saya huraikan di bawah ini.


Seorang Arkeolog bernama Ron Wyatt pada ahir tahun 1988 silam mendakwa bahawa dirinya telah menemukan beberapa bangkai roda kereta tempur kuno didasar laut merah. Menurutnya, mungkin ini merupakan bangkai kereta tempur Pharaoh yang tenggelam di lautan tersebut ketika digunakan untuk mengejar Nabi Musa bersama para pengikutnya.


Menurut pengakuannya, selain mencari beberapa bangkai roda kereta tempur berkuda, Wyatt bersama para krunya juga menemui beberapa tulang manusia dan tulang kuda di tempat yang sama.

Penemuan ini tentunya semakin memperkuat dugaan bahawa sisa2 tulang belulang itu merupakan bahagian dari kerangka para bala tentera Pharaoh yang tenggelam di laut Merah. Selain itu dari hasil ujian yang dilakukan di Stockhlom University terhadap beberapa sisa tulang belulang yang berhasil ditemukan, memang benar adanya bahawa struktur dan kandungan beberapa tulang telah berusia sekitar 3500 tahun silam, di mana menurut sejarah, kejadian pengejaran itu juga terjadi dalam kurun waktu yang sama.poros roda dari salah satu kereta kuda
Selain itu, ada suatu benda menarik yang juga berhasil ditemukan, iaitu poros roda dari salah satu kereta kuda yang kini keseluruhannya telah tertutup oleh batu karang, sehingga untuk saat ini bentuk aslinya sangat sukar untuk dilihat secara jelas. Mungkin Allah sengaja melindungi benda ini untuk menunjukkan kepada kita semua bahawa mukjizat yang diturunkan kepada Nabi2-Nya merupakan suatu hal yang nyata dan bukan merupakan cerita karangan belaka. Diantara beberapa bangkai kereta tadi, ditemukan pula sebuah roda dengan 4 buah jeriji yang diperbuat dari emas. Sepertinya, inilah sisa dari roda kereta kuda yang ditunggangi oleh Pharaoh sang raja.Sekarang mari kita perhatikan gambar diatas, Pada bahagian peta yang dilingkari (lingkaran merah), menurut para ahli kira-kira di situlah lokasi di mana Nabi Musa bersama para kaumnya menyeberangi laut Merah. Lokasi penyeberangan dianggarkan berada di Teluk Aqaba di Nuweiba. Kedalaman maksimum perairan di sekitar lokasi penyeberangan adalah 800 meter di sisi ke arah Mesir dan 900 meter di sisi ke arah Arab. Sementara itu di sisi utara dan selatan lintasan penyeberangan (garis merah) kedalamannya mencapai 1500 meter. Cerun laut dari Nuweiba ke arah Teluk Aqaba sekitar 1/14 atau 4 darjah, sementara itu dari Teluk Nuweiba ke arah daratan Arab sekitar 1/10 atau 6 darjah

Dianggarkan jarak antara Nuweiba ke Arab sekitar 1800 meter.Lebar lintasan Laut Merah yang terbelah diperkirakan 900 meter. Bolehkah kita membayangkan berapa gaya yang diperlukan untuk dapat membelah air laut hingga memiliki lebar lintasan 900 meter dengan jarak 1800 meter pada kedalaman perairan yang rata2 mencapai ratusan meter untuk waktu yang cukup lama, mengingat pengikut Nabi Musa yang menurut sejarah berjumlah ribuan? (Menurut tulisan lain dianggarkan jaraknya mencapai 7 km, dengan jumlah pengikut Nabi Musa sekitar 600.000 orang dan waktu yang ditempuh untuk menyeberang sekitar 4 jam).

Menurut sebuah perhitungan, dianggarkan diperlukan tekanan (gaya per unit luas) sebesar 2.800.000 Newton/m2 atau setara dengan tekanan yang kita terima jika menyelam di laut hingga kedalaman 280 meter. Jika kita kaitkan dengan kelajuan angin, menurut beberapa perhitungan, sekurang-kurangnya diperlukan hembusan angin dengan kelajuan malar 30 meter / saat (108 km / jam) sepanjang malam untuk dapat membelah dan mempertahankan belahan air laut tersebut dalam jangka waktu 4 jam!!! sungguh luar biasa, Allah Maha Besar.