Tweet

Nuffnang Ads

Thursday, March 7

Zombie

:)  Walking Dead siri movie yang memaparkan sebuah kumpulan yang berusaha menyelamatkan diri mereka dari di bunuh oleh makhluk yang di gelar Zombie. Cerita Ini telah membuka mata dan fikiran aku tentang benar- benar keweujudan peristiwa ini. Iaitu Pada akhir zaman. Tidak mustahill kewujudan Zombie di zaman yang pelbagai ciptaan saintis pada zaman ini. Mengakibatkan Sesuatu yang mengancam manusia dalam ciptaan mereka membuat senjata untuk bersedia menghadapi perang Dunia yang ke-3 nanti Atau Perang Dunia ke -3 nanti Manusia Akan berperang dengan Zombie-zombie ini. Ini aku ada Story sikit history pasal Zombie ni :


Zombie sebenarnya berasal dan muncul dari pulau Haiti di Caribbean. Mereka adalah orang2 yang hampir mati, lalu dihidupkan kembali dari tubuh yang hampir mati tersebut oleh para pendeta / dukun Voodoo (semacam ilmu ghaib / supranaturalnya suku-suku indian, tentunya ini pakai mantera-mantera).


Mereka biasanya digunakan sebagai budak selama sisa2 hidup mereka yang sangat meyedihkan. Seperti halnya manusia, zombie pun dapat bergerak, makan, mendengar, dan bercakap, tetapi mereka tidak mempunyai ingatan dan wawasan tentang keadaan mereka.

Legenda tentang zombie telah beredar selama berabad-abad, namun baru pada tahun 1980 sebuah kes baru didokumentasikan. Cerita ini bermula pada thn 1962 di Haiti. Seorang lelaki yang bernama Clairivius Narcisse dijual kepada salah satu Dukun Voodoo oleh saudara laki2-nya, kerana Clairvius menolak menjual bahagian warisannya berupa tanah keluarga. Segera saja Clairvius dibuat meninggal dan dikuburkan. Namun, sebenarnya ia tidak benar2 mati, namun malah dijadikan zombie dan diperkejakan di ladang-ladang tebu bersama para pekerja zombie yang lain. Pada thn 1964, setelah pemilik zombie tersebut meninggal, para zombie2 itu akhirnya tersebar dan mengembara melintasi pulau dalam keadaan "linglung" selama kurang lebih 16 tahun lamanya sebelum mereka2 ini ditangkap.

Dr.Wade Davis, seorang ahli etnobiologi dari Harvard University, memutuskan pergi Ke Haiti untuk meneliti kebenaran cerita tersebut dan ketika tiba di sana ia benar2 menemui beberapa dukun2 voodoo yang mengamalkan cara muat naik zombi. Intinya, buatlah mereka "mati" dan buat mereka "gila", sehingga fikiran mereka dapat ditundukkan. Seringkali dukun2 tersebut secara diam2 memberikan semacam obat2-an utk mencapai hal ini. Cara membuat mereka mati tidak seperti yang kita bayangkan, misalnya dibacok pakai celurit, atau dipukul pake benda tumpul, dan sebagainya. Namun dengan cara yang cukup unik, iaitu dengan campuran kulit katak yang biasa disebut "bufo bufo bufo" dan ikan puffer (jadi intinya mereka ini tidak benar-benar mati, alias nyawanya masih ada). Campuran ini boleh ditambah pada makanan, atau disapukan pada kulit, terutama pada kulit yang lembut dan tidak rosak di bahagian dalam lengan dekat siku. Kemudian setelah beberapa minit, para mangsa akan "kelihatan" seperti mati, dengan nafas dan degupan jantung yang sangat lambat dan lemah. Nah kalau sudah begitu, maka orang2 yang melihatnya mengira ia telah mati dan akan dikuburkan. Tapi ingat, mereka ini belum benar2 mati, mungkin hanya dukun2 yang menyebabkan mereka seperti itulah yang benar2 mengetahui keadaan sebenarnya.

Kemudian, setelah ia dikebumikan oleh keluarganya, para dukun harus menunggu terlebih dahulu selama kira2 beberpa jam untuk menggali dan kemudian mengambil jasadnya (tapi jangan terlalu lama kerana mereka boleh mati beneran kerana sesak nafas didalam sana). Lalu bagaimana cara membuat mereka "gila"?, Iaitu dengan memaksa mereka memakan sejenis pasta yang dibuat dari datura (rumput jimsons). Kerana datura ini sifatnya memutuskan hubungan fikiran dengan realiti, dan kemudian menghancurkan seluruh ingatan yang ada.Setelah mengambil itu mereka akan kebingungan, tidak tahu ini hari apa, di mana mereka berada, bahkan dirinya sendiri ia tidak tahu. Nah, sekarang zombie yang telah berada dalam keadaan semipermanen menjadi gila, dijual ke ladang-ladang tebu sebagai budak pekerja. Mereka diberi datura lagi jika perasaan mereka kelihatan mulai pulih. Jadi intinya, zombie yang sebenarnya itu bukan seperti yang digambarkan ddidalam game mahupun film2 yang umumnya telah benar2 mati kaya vampire2 china yang boleh bangkit kembali, berjalan, lalu kemudian dapat bergerak menyerang manusia. Hal itu salah besar, zombie yang sebenarnya adalah seperti yang aku ceritakan diatas tadi.

Lalu bagaimana analisis Kimia-nya dari Pembuatan Zombie itu?

Para dukun2 voodoo menggunakan kulit katak bufo dan ikan pufer untuk membuat seseorang menjadi zombie. Kulit katak jenis "bufo bufo bufo" itu sangat berbahaya, terdapat beberapa kandungan kimia yang bersifat racun mematikan didalamnya, iaitu biogenetik amina, bufogenin, dan bufotoksin. Sedangan ikan puffer dikenal di Jepun dengan nama Fugo. Racunnya disebut "tetrodotoksin", racun saraf yang mematikan. Kesan penghilang rasa sakitnya 160.000 kali lebih kuat daripada kokain. Memakan ikan jenis ini boleh membuat "Keblinger" kerana kandungan racunnya. Di Jepun, banyak orang2 yang mati setelah menyantap ikan jenis ini, pada umumnya toksin tersebut dengan cepat menurunkan suhu tubuh dan tekanan darah, selain itu dapat menyebabkan orang yang memakannya mengalami koma.

Sedangkan datura adalah sejenis rumput Jimson (nama latinnya brugmansia candida), tumbuhan ini mengandungi bahan kimia atropin, hyoskiamin dan skopolamin yang apabila dimakan akan menyebabkan kita kehilangan ingatan. Bahkan jika menggunakannya telalu banyak, kelumpuhan dan kematian akan mendatangi kita. Orang yang memberi bahan kimia diatas haruslah cukup terampil, harus boleh menganggarkan takaran secukupnya pada manusia yang mahu dijadikan zombie supaya nanti tidak benar-benar mati.