Tweet

Nuffnang Ads

Saturday, March 2

Kain Kafan dari Turin

Shroud Of Turin
Shroud Of Turin
:)
Salah Misteri Dunia yang belum diselesaikan juga nih, "Shroud Of Turin". Sebenarnya, kain ini hanya merupakan kain lenen atau kafan biasa dengan panjang 4,36 meter dan lebar 1,10 meter.Nggak ada yang khas-kan kelihatannya?, Lalu apa sebab kain kafan ini dikatakan menyimpan sebuah misteri yang belum dapat diselesaikan selama beratus-ratus tahun lamanya?

shroud of turin 3d
shroud of turin 3D

Sejarah Kain kafan ini diketahui pertama kali tahun 1307 dari Kawasan Lirey, Perancis ... sekarang shroud of Turin tersimpan di Cathedral Kota Torino, Itali cuba deh amati gambar diatas ... salah satu keunikan dari kain kafan tersebut adalah pada kain-nya terdapat sebuah gambar manusia dengan tampak depan dan mahupun belakang yang sangat mirip dengan sosok Isa (Isa Almasih), lengkap dengan luka bekas tusukan paku pada tangan dan kaki.

Pada bahagian kepala juga terdapat luka yang diduga akibat tusukan mahkota duri serta luka bekas cambukkan di dada mahupun punggungnya, tak ketinggalan juga satu bekas luka tusukan di bahagian lambung.tentunya penemuan ini sangat menggemparkan, dan selepas zaman mengalami kemajuan dalam bidang teknologi, penggunaan teknologi-teknologi moden untuk membuktikan keaslian dari Shroud of Turin terus dilakukan, misalnya dengan penggunaan kamera dengan tahap pencahayaan dan detail yang tinggi, dengan harapan dapat memperjelaskan bentuk dari gambar pada kain tersebut.
Gambar paling atas merupakan gambar bahagian kepala Shroud of Turin dengan kamera biasa, Gambar di tengah, merupakan gambar negatifnya .. bentuk mukanya lumayan jelas klo yang ini, trus gambar paling bawah adalah lakaran untuk menggambarkan lebih jelas bentuk raut wajah pada kain tersebut 
Dari hasil beberapa foto yang diperoleh, mendorong banyak Ilmuwan untuk semakin melihat dan mengenal pasti pelbagai elemen-elemen yang melekat pada kain itu.Benarkah bercak2 tersebut adalah bekas tompok darah manusia atau bukan?
Pada pengamatan dengan menggunakan mikroskop, kain kafan tersebut mengandungi banyak sari bunga dan darah manusia.Kemudian dapat diperoleh hasil daripada kajian yang lebih dalam lagi, bahawa tompok darah pada Shroud of Turin merupakan darah yang termasuk golongan AB.
Hingga saat ini kajian tentang Shroud of Turin masih benar-benar serius dilakukan.Ditunggu aja perkembangannya yah, apakah benar itu memang asli atau palsu.