Tweet

Nuffnang Ads

Wednesday, September 24

TEORI KONSPIRASI DUNIA: PEMBUNUHAN JOHN.F KENNEDY (EPISOD 1)

:)

Selepas konspirasi pembunuhan Abraham Lincoln presiden Amerika. Sebuah lagi kisah Amerika tentang pembunuhan Presiden Amerika untuk diceritakan. Kisah ini lebih menarik kerana ianya masih menjadi misteri sehingga kini. Kisah yang benar tetapi kebenaran yang masih menjadi persoalan, adakah UFO itu ada?. Bigfoot tu wujud?. Menakutkan seperti kisah hantu,Konspirasi yang terlalu banyak kebetulan.Itulah yang menarik tentang kisah yang terjadi  pada 22 November 1963 setelah dunia digemparkan dengan berita tentang kematian Presiden Amerika yang ke – 35 ini.
 Sebelum anda me-masuki ke kedalam kisah konspirasi yang masih menduduki carta no.1 dalam carta teori konspirasi dunia ini, adalah lebih baik anda mengenali dahulu tentang Presiden Amerika yang amat terkenal selama 50 tahun selepas kematiannya ini           

 
John Fitzgerald Kennedy (JFK)

John Fitzgerald Kennedy (dilahirkan di Brookline, Massachusetts, 29 Mei 1917 – dibunuh di Dallas, Texas, 22 November 1963), sering disebut John F. Kennedy, JFK, atau Jack Kennedy tampil ke-35 sebagai Presiden Amerika Syarikat. Beliau dilantik pada 20 Januari 1961 dan hingga tahun 1963. Beliau mati ditembak ketika melakukan kunjungan ke Dallas (Texas) pada 22 November 1963. Kennedy rebah ditembusi peluru ketika kereta terbuka yang membawanya melintas di kerumunan orang yang menyambut kunjungannya.

Kennedy adalah anggota klan Kennedy yang berdarah Irlandia-Amerika, sebuah keluarga terkemuka di dunia politik negaranya. Beliau dianggap sebagai lambang liberalisme Amerika. Pada Perang Dunia II, beliau dikagumi kerana keberanian dan heroismenya ketika beliau menyelamatkan seorang rakan pelaut di Samudra Pasifik Selatan. Kennedy mewakili Massachusetts pada 1947–1960, sebagai anggota Dewan Perwakilan dan Senat AS. Beliau terpilih sebagai Presiden pada 1960 dengan kemenangan yang tipis dalam salah satu pemilu yang paling ketat dalam sejarah Amerika.
Kennedy adalah orang termuda yang terpilih sebagai presiden (jangan disamakan dengan orang termuda yang memegang jabatan presiden, sebuah rekod yang dipegang oleh Theodore Roosevelt), presiden AS pertama yang lahir di abad ke-20, dan juga presiden termuda yang meninggal.
Hingga 2005, beliau juga merupakan satu-satunya pemeluk Katolik Roman yang pernah terpilih sebagai Presiden Amerika Syarikat, presiden pewakil Parti Demokrat dari Utara terakhir, dan presiden terakhir yang meninggal sewaktu berkhidmat.
Setelah pembunuhan John F. Kennedy pada 22 November 1963, dunia turut berduka cita atas kematiannya.

Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh C-SPAN yang mengurutkan presiden AS, sebuah panel sejarawan memberikan dia nilai di posisi kedua dalam keseluruhan dan populasi umum memberikan dia peringkat ketiga dari empat puluh dua presiden yang pernah menjabat. Agendanya tidak selesai kerana kematiannya; kebanyakan kebajikan hak masyarakatnya menunjukkan hasil melalui penerusnya, Lyndon B. Johnson.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Sumber http://ms.wikipedia.org/wiki/John_F._Kennedy


       Baiklah, di sini saya ingin tambahkan maklumat mengenai JFK secara ringkas dan anda boleh menilai sendiri tentang kepimpinannya terhadap amerika.
  • Civil Rights Movement (Pergerakan Hak Sivil)
Apabila John F. Kennedy menjadi presiden pada tahun 1961, rakyat Amerika Afrika di sebahagian besar selatan telah dinafikan hak untuk mengundi, dihalang daripada kemudahan awam, tertakluk kepada penghinaan dan keganasan, dan tidak boleh mengharapkan keadilan daripada mahkamah. Di Utara, rakyat Amerika kulit hitam juga menghadapi diskriminasi dalam perumahan, pekerjaan, pendidikan, dan banyak kawasan lain. Tetapi pergerakan hak asasi telah mencapai kemajuan yang penting, dan perubahan dalam perjalanan.
Pada tahun 1954, Mahkamah Agung memutuskan sebulat suara dalam Brown v. Lembaga Pendidikan bahawa pengasingan kaum di sekolah-sekolah awam tidak mengikut perlembagaan. Ramai pemimpin politik selatan mendakwa keputusan penghapusan perbezaan yang melanggar hak-hak negeri-negeri untuk menguruskan sistem mereka pendidikan awam, dan mereka bertindak balas dengan alasan, cabaran undang-undang, kelewatan, atau pematuhan tanda. Hasilnya, penghapusan perbezaan sekolah berjalan dengan perlahan-lahan. Menjelang akhir tahun 1950-an, kurang daripada 10 peratus kanak-kanak hitam di Selatan menghadiri sekolah bersepadu.
Kadar protes hak awam meningkat dengan mendadak sebagai respons kepada keputusan Mahkamah Agung. Martin Luther King, Jr, mengetuai boikot yang berakhir diasingkan di Montgomery, Alabama.
Pada tahun 1957, tentera Pengawal Kebangsaan di bawah arahan daripada Presiden Dwight D. Eisenhower menguatkuasakan penghapusan perbezaan Little Rock High School Pusat di Arkansas. Tetapi, walaupun selepas Little Rock, integrasi sekolah adalah sangat lambat, dan pengasingan secara amnya kekal sebahagian besarnya tidak disentuh.
Pada bulan Februari 1960, Woolworth di Greensboro, NC empat orang pelajar kolej hitam duduk  makan tengah hari di kantin, mereka cuba mengubah tradisi apabila  meminta untuk di layan dan dihidangkan makanan.
Mereka tidak melayan permintaan pelajar tersebut dan mereka diminta untuk beredar dari situ, tetapi mereka enggan meninggalkan tempat duduk mereka.Akhirnya,permintaan mereka dilayan agar tidak tercetus masalah. Dalam masa beberapa hari, lebih daripada 50 orang pelajar kulit hitam untuk terus duduk dan makan di kantin tersebut, dalam masa se- minggu sahaja pergerakan itu telah merebak ke kampus kolej lain.
Di sebabkan perkara itu telah menular di seluruh kolej di Selatan Amerika maka protes telah  melanda di Selatan Amerika pada awal tahun 1960, lebih daripada 65 bandar dan di 12 negeri. Kira-kira 50,000 orang pemuda Amerika menyertai protes itu.
Presiden Kennedy pada mulanya tidak ingin serius untuk meneruskan dengan undang-undang hak-hak sivil, tetapi berjuta-juta rakyat Amerika Afrika tidak akan menunggu. Akhirnya, pentadbiran terpaksa bertindak.

Selama beberapa dekad, rakyat Amerika Afrika di asingkan dan berada pada martabat yang rendah seperti tempat duduk dalam bastelah diasingkan, bersama-sama dengan tempat perhentian menunggu bas, bilik rehat, dan restoran. Pada bulan Mei 1961, Kongres Kesaksamaan Kaum (TERAS), yang diketuai oleh James Petani yang dianjurkan Kebebasan bersepadu Rides untuk menentang pengasingan dalam pengangkutan antara negeri.
South Carolina, Alabama Penunggang kebebasan ditahan di North Carolina dan dipukul dalam bas telah dibakar dan pelumba diserang dengan kayu besbol dan. Peguam Robert Kennedy menghantar 400 marshal persekutuan untuk melindungi penunggang kebebasan dan menggesa Interstate Perdagangan Suruhanjaya untuk mengarahkan penghapusan perbezaan  antara negeri.Gabenor George Wallace merupakan seorang yang mementingkan adat mereka yang mengasingkan dan telah berikrar di perasmian untuk mempertahankan…..
"pengasingan sekarang, pengasingan esok, dan pengasingan selama-lamanya."
Pada bulan Jun 1963, beliau mengekalkan janjinya untuk….
                           "berdiri di pintu sekolah"
untuk menghalang dua pelajar hitam dari mendaftar di Universiti Alabama. Untuk melindungi pelajar dan mendapatkan kemasukan mereka, Presiden John F.Kennedy mengarahkan pembantunya untuk mengiringi pelajar tersebut di Unversiti Alabama dan di kawal oleh Pengawal Kebangsaan.
Pada 11 Jun, Presiden mengubal hak sivil sebagai sebuah moral dalam perlembagaan undang – undang Negara.

 Beliau mengumumkan bahawa sebab utama undang-undang hak-hak sivil akan dikemukakan kepada Kongres untuk menjamin akses yang sama kepada kemudahan awam, untuk menamatkan pengasingan dalam pendidikan, dan untuk memberi perlindungan persekutuan hak untuk mengundi.
Kini, dunia melihat hasil daripada usaha presiden JFK yang menyelesaikan masalah sivil rakyat Amerika Afrika apabila dunia kini melihat Presiden Barack Obama memimpin Amerika. Gabenor George Wallace mungkin tidak pernah membayangkan Amerika akan diketuai oleh bangsa yang di pandang rendah olehnya pada ketika itu.


Report to the American People on Civil Rights, 11 June 1963                                


Krisis Nuklear
         Penasihat Politik dan Ketenteraan Amerika pada ketika itu memberi amaran kepada Kennedy  tentang  pihak kesatuan Soviet yang ingin menjalankan ujian nuclear. Kennedy amat risau tentang ujian nuclear yang akan mencetuskan perang dunia ke -3 pada masa itu malah mengakibatkan banyak kemusnahan pada bunia.

  Pada bulan Ogos 1961, Kesatuan Soviet mengumumkan hasrat untuk menyambung semula ujian atmosfera, dan dalam tempoh tiga bulan akan datang ia menjalankan 31 ujian nuklear. Bom nuklear yang terbesar dalam sejarah-58 megatons-4000 kali lebih berkuasa daripada bom digugurkan di Hiroshima. Kennedy amat kecil hati dan sedar kesatuan Soviet adalah hanya mencetuskan peperangan.  Berita tentang ujian yang akan di lakukan oleh kesatuan Soviet Presiden kennedy mencari jalan untuk berhentikan ujian nuclear tersebut dan berusaha merapatkan hubungan diplomatic antara mereka.
pada 25 September, 1961, Dalam ucapannya kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), beliau dicabar Kesatuan Soviet

  "not to an arms race, but to a peace race." 

Malangnya Presiden Kennedy tidak berjaya dalam usahanya untuk mencapai satu perjanjian diplomatik dan berat hati mengumumkan semula ujian atmosfera. Dengan kegagalan itu, Presiden Kennedy telah mengugumumkan kepada rakyatnya untuk melindungi keluarga dengan bekalan makanan dan melindungi diri dari kesan radioaktif nuclear.

Selepas Krisis Peluru Berpandu Cuba pada bulan Oktober 1962, Presiden Kennedy dan Menteri Khrushchev menyedari bahawa mereka akan mencetuskan perang nuklear. Kedua-dua pemimpin berusaha untuk mengurangkan ketegangan. 

Khrushchev menyifatkannya, "The two most powerful nations had been squared off against each other, each with its finger on the button."JFK berkongsi kebimbangan ini, sekali mengulas pada mesyuarat White House "It is insane that two men, sitting on opposite sides of the world, should be able to decide to bring an end to civilization." Dalam satu siri surat peribadi, Khrushchev dan Kennedy dibuka semula dialog mengenai pengharaman ujian nuklear.
Dalam ucapan permulaan di Universiti Amerika pada 10 Jun 1963, Kennedy mengumumkan pusingan baru peringkat tinggi senjata rundingan dengan Rusia. Beliau berani dipanggil untuk menamatkan Perang Dingin "If we cannot end our differences "at least we can help make the world a safe place for diversity." Kerajaan Soviet menyiarkan terjemahan keseluruhan ucapan itu, dan ia dibenarkan untuk diulang cetak dalam akhbar Soviet.
Dalam hanya 3 tahun JFK berada di bangku presiden tetapi tugas kepada rakyat dan krisis negara yang beliau hadapi tidak pernah lagi di lakukan oleh mana - mana presiden Amerika sebelum dan selepas kematiannya sehingga pada hari ini.Banyak spekulasi mengenai hubungan kerja haram antara JFK dan mafia yang memberi tumpuan kepada Sam Giancana, bekas ketua sindiket jenayah Chicago, yang mempunyai beberapa jelas persimpangan Venn-diagram dengan Presiden.
Giancana (gambar) mempunyai hubungan lama dengan puak Kennedy itu, kembali kepada bapa JFK, Joseph P. Kennedy, yang terlibat dengan Giancana dalam perniagaan bootlegging semasa Larangan. Selain itu, Gianciana adalah sekutu penyanyi Frank Sinatra, satu Kennedy kawan rapat, dan didakwa adalah seorang penderma hingga 1960 kempen Presiden JFK ini, pada satu masa apabila ahli-ahli politik tidak dikehendaki untuk mendedahkan penyumbang dalam-poket mereka. 

Terdapat juga dakwaan bahawa Giancana diam-diam membantu JFK menang 1960 West Virginia utama, di mana beliau mengalahkan rakan-rakan AS Senator Hubert Humphrey, D-Minn. Pada tahun 2009, Tina Sinatra, anak perempuan rakan Kennedy Frank Sinatra, memberitahu program TV "60 Minit" yang legenda penyanyi-atas perintah ayah JFK, Joseph P. Kennedy-mendekati Giancana. Sinatra didakwa meminta Giancana menggunakan mob otot untuk memberi tekanan kepada ahli kesatuan tempatan untuk mengundi bagi JFK. Permintaan itu dibuat melalui perantaraan, Sinatra, kerana "ia akan berada dalam kepentingan terbaik Jack Kennedy jika bapanya tidak membuat hubungan secara langsung," jelas Tina Sinatra. 

Dalam buku 1997, The Dark Side of Camelot, wartawan Seymour Hersh siasatan dakwaan bahawa Kennedy tua akhirnya tidak bertemu dengan Giancana di Chicago, untuk mendapatkan sokongan beliau untuk JFK dalam pilihan raya umum. 

Semasa Pentadbiran Kennedy, mobster Chicago, bersama-sama dengan angka-angka jenayah lain, dikenali telah didaftarkan oleh CIA untuk merancang pembunuhan pemimpin Cuba Fidel Castro. 

Giancana dan Kennedy juga berkongsi perempuan simpanan, Judith Campbell Exner, dengan siapa mereka terlibat dengan pada masa yang berlainan (Kennedy pertama, kemudian bos mob itu). Dalam 1988 majalah People artikel, Exner mendakwa dia mengatur pertemuan antara calon ketika itu Presiden Kennedy dan Giancana di Fontainbleau Hotel di Miami pada bulan April 1960 di permintaan JFK ini. "Saya fikir saya mungkin memerlukan bantuan dalam kempen ini," beliau mendakwa Kennedy memberitahunya. Selepas itu, Exner mendakwa, dia disusun sembilan mesyuarat lain pada tahun 1960 dan 1961, dan secara peribadi menyaksikan sekurang-kurangnya salah satu daripada duduk-turun. Di samping itu, Exner kemudian mendakwa bahawa dia dibawa sampul surat misteri antara Kennedy dan Giancana. 

Giancana telah dibunuh pada tahun 1975 sebelum beliau dijadualkan untuk memberi keterangan kepada jawatankuasa Senat AS menyiasat CIA, dengan siapa dia telah mengambil bahagian dalam Castro pembunuhan plot. 

Syak wasangka mengenai hubungan antara JFK dan mobsters juga menjana teori-teori konspirasi yang mob boleh entah bagaimana terlibat dalam pembunuhan Presiden. 

Rusuhan pasti mempunyai motif yang berpotensi. Beberapa pemimpin mob kecewa bahawa Kennedy telah gagal untuk menggulingkan pemimpin Cuba Fidel Castro, yang telah menutup kasino yang menguntungkan mereka di Havana selepas beliau mengambil alih kuasa pada tahun 1959. saudara Presiden, Peguam Negara, Robert F. Kennedy, lagi telah membangkitkan permusuhan mereka dengan melancarkan siasatan berprofil tinggi jenayah terancang dan secara agresif pemimpin Kesatuan Teamsters Jimmy Hoffa (gambar) didakwa kerana rasuah dan hubungan dengan Mafia. 


Pada tahun 1979, Jawatankuasa Pilih House pada pembunuhan diperiksa semula rakaman akustik tembakan pistol di Dealey Plaza hari itu, akaun saksi, dan juga hubungan mungkin Oswald untuk Mob, dan melaporkan bahawa pembunuhan Kennedy mungkin adalah hasil daripada konspirasi, tetapi mendapati tiada bukti bahawa sindiket jenayah yang dianjurkan sebagai satu kumpulan telah memainkan peranan. Jawatankuasa ini juga tidak menolak kemungkinan bahawa mobsters individu dengan daging lembu terhadap JFK boleh memainkan peranan. 

Peguam dan kakitangan ketua pengarah Dewan jawatankuasa pembunuhan ini, G. Robert Blakey, memberitahu New York Times pada tahun 1979 bahawa dalam fikiran sendiri, pautan adalah lebih jelas. "Saya rasa Mob yang melakukannya," katanya.

                                                                               TO BE CONTINUE .